Κατασκευή ιστοσελίδων και ευτράπελα
Έχουν γραφτεί πολλά άρθρα για την κατασκευή ιστοσελίδων, με τα περισσότερα να είναι μια ευθεία διαφήμιση κάποιας εταιρείας κατασκευής ιστοσελίδων. Ο λόγος που γράφω αυτό το άρθρο είναι οι μικρές ιστορίες ανθρώπων που έρχονται σε επαφή μαζί μου για να κατασκευάσουν ή να “επισκευάσουν” κάποια ιστοσελίδα.
Μετά από 1,5 χρόνο συνεχών δοκιμών, βελτιώσεων και πειραμάτων στο SEO της ιστοσελίδας μου Websitepro κατάφερα μέσα από έναν τεράστιο ανταγωνισμό, να την φέρω πρώτη στην πρώτη σελίδα αποτελεσμάτων της Google για την λέξη κλειδί “τεχνική υποστήριξη wordpress”, “υποστήριξη wordpress” και στην 3η θέση για την λέξη κλειδί “αναβάθμιση ιστοσελίδας”.
Όπως καταλαβαίνετε, από την στιγμή που θα φέρεις την ιστοσελίδα σου στην πρώτη θέση για κάποια λέξη κλειδί, βομβαρδίζεσαι από τηλεφωνήματα ή emails ανθρώπων, που ενδιαφέρονται για κάτι σχετικό με την λέξη κλειδί που πραγματοποίησαν αναζήτηση.
Developer υπνωτιστής
Στην δική μου περίπτωση άρχισα να έρχομαι σε επαφή με ανθρώπους που είχαν πρόβλημα με την ιστοσελίδα τους χρειάζονταν υποστήριξη ή αναβάθμιση. Προσπαθώντας να αναλύσω το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν, άκουγα διάφορα πράγματα για τα οποία κάποιες στιγμές φανταζόμουν ότι ο “Developer” ήταν ένας μάγος ο οποίος τους υπνώτισε και στην συνέχεια τους πούλησε ότι ήθελε.
Και το κυριότερο σε τιμή που θα ζήλευαν και οι Developers του δημοσίου, ξέρετε αυτοί που φτιάχνουν site της περασμένης δεκαετίας και παίρνουν μια βαλίτσα λεφτά, τα οποία στην συνέχεια μοιράζονται με αυτόν που τους ανέθεσε το έργο.
Είδα περιπτώσεις όπου ο Developer δεν είχε παραδώσει αρχείο κωδικών ή δεν ήξεραν ποιος έχει το Domain Name και σε ποιο Hosting είναι η ιστοσελίδα τους. Ακόμη όταν άκουγαν ότι θα αναλάβει άλλος την ιστοσελίδα δεν απέδιδαν κωδικούς. Έχω αναφερθεί στο παρελθόν για το τι πρέπει να προσέξει κάποιος που θέλει να κατασκευάσει μια ιστοσελίδα. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο Ιστοσελίδα τι χρειάζομαι και τι θα στοιχίσει.
Μικρός κατάλογος περιπτώσεων προβλημάτων
- “Δεν γίνετε”. Κλασσική περίπτωση έλλειψης γνώσεων ή ακόμη και στην περίπτωση που πραγματικά δεν γίνεται, εξήγηση των λόγων και εναλλακτική πρόταση.
- “Θα ρωτήσω και θα σου πω”. Άλλη μια ξεχωριστή περίπτωση του γραφίστα, μαρκετίστα, ανιψιού, φίλος του κουμπάρου, υπάλληλος τραπέζης, υδραυλικός που είναι και “Hacker”, που αποφάσισε στον ελεύθερο χρόνο του να είναι και Web Developer.
- Το λάθος πρόσθετο. Γνωστή περίπτωση στο WordPress το οποίο δέχεται πρόσθετες λειτουργίες μέσω Free Modules. Έκανε μια αναζήτηση και το πρώτο που είδε το πέταξε μέσα χωρίς να ελέγξει αξιολογίσεις, αριθμό εγκαταστάσεων, κριτικές από άλλους χρήστες. Αποτέλεσμα από μικρό πρόβλημα ως μόλυνση του site λόγω πρόσθετου με προβλήματα ευπάθειας.
- Ανύπαρκτη ασφάλεια. Είναι κανόνας: Δεν ξεκινάει site χωρίς Firewall + Rename login + antispam. Πρόσφατα σε έλεγχο που έκανα σε site το οποίο επρόκειτο να αναβαθμίσω, η Google το είχε επισημάνει στα αποτελέσματα ως “μολυσμένο” το Sucuri Test Online το επιβεβαίωσε και ο ιδιοκτήτης με ενημέρωσε ότι θα το μεταφέρει στον part time Developer να το διορθώσει. Είναι η μοίρα του Έλληνα. Πάω σε αυτόν που με κατέστρεψε να του ζητήσω να με “διορθώσει” . Συμβαίνει και σε πολιτικό επίπεδο, αυτοί που μας έφεραν εδώ είναι και οι επίδοξοι σωτήρες μας.
- “Η νύφη το’σκασε”. Ο Developer άλλαξε επάγγελμα, έφυγε για Γερμανία, χώρισε με την κουμπάρα, μετακόμισε ο γείτονας και ένα σωρό άλλα ευτράπελα που μαρτυρούν την λάθος επιλογή.
Παρέθεσα ένα μικρό πολύ κατάλογο που δεν αντικατοπτρίζει ούτε το 30% των πραγματικών περιπτώσεων.
Για να σοβαρευτούμε η κατασκευή ιστοσελίδων είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Είναι η δουλειά σας, το μαγαζί σας, σε έναν εικονικό κόσμο που κερδίζει συνεχώς έδαφος, όμως έχει κανόνες και κινδύνους. Όπως δεν θα αναθέσετε ποτέ την δημιουργία του καταστήματος σας σε έναν ερασιτέχνη πολυτεχνίτη, το ίδιο πρέπει να κάνετε και για την κατασκευή ιστοσελίδων.
Κατά την γνώμη μου ζητήστε να δείτε τις τελευταίες δουλειές που έχει κάνει κάποιος, όχι κάποιες που έχει στο site του εδώ και 2 χρόνια. Ζητήστε την γνώμη πελατών του. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια από το να ακούσεις τι λένε άλλοι που συνεργάστηκαν μαζί του.
Ζητήστε να σας καταγράψει ακριβώς τα βήματα που θα ακολουθηθούν και χρονοδιάγραμμα. Αν στα πρώτα βήματα εγκατάστασης δεν περιλαμβάνετε η ασφάλεια φορέστε γρήγορα παπούτσια και τρέξτε μακριά. Επίσεις ξεκαθαρίστε αν υπάρχει η δυνατότητα προσθήκης κώδικα PHP – CSS – Java από τον ίδιο, θα σας γλυτώσει από πολλά.
Υπάρχουν εκεί έξω όσο περίεργο και αν σας φαίνεται, πολλοί άνθρωποι οι οποίοι φτιάχνουν ιστοσελίδες βασισμένες σε δημοφιλής πλατφόρμες όπως WordPress, Joomla, Drupal χωρίς ίχνος γνώσης προγραμματισμού. Μόνο με κάποια κλικς.
Ζητήστε το Domain Name σας να καταχωρηθεί σε δικό σας λογαριασμό, να έχετε πρόσβαση στο Hosting και ρωτήστε τι διασφάλιση Backup υπάρχει στον Server που νοικιάζετε. Αν η σελίδα που θα φτιάξετε είναι WordPress ζητήστε WordPress Hosting.
Ελπίζω να βοήθησα και να διαβάσατε ένα χρήσιμο και ευχάριστο άρθρο
Για οποιαδήποτε επιπλέον συμβουλή μην διστάσετε να με καλέσετε.
Τουμανίδης Λευτέρης mail: terry3367@gmail.com – τηλ:6980330581