,Ένα από τα χειρότερα συναισθήματα που μπορεί να βιώσει ένας χρήστης ιστοσελίδας WordPress, είναι να κάνει κλικ σε έναν σύνδεσμο και να οδηγηθεί σε μια σελίδα σφάλματος 404 error.

Το σφάλμα 404 σε ιστοσελίδες WordPress, είναι ένας από τους πιο αβλαβείς κώδικες σφάλματος στο διαδίκτυο, καθώς απλά υποδεικνύει ότι η σελίδα που ζητήσατε δεν υπάρχει ή δεν μπορεί να την βρει ο Browser.

Ωστόσο, μπορεί να είναι μία από τις πιο απογοητευτικές και επιζήμιες εμπειρίες για τους επισκέπτες, διότι το περιεχόμενο που αναζητούν δεν υπάρχει. Η Google και άλλες μηχανές αναζήτησης μισούν αυτό το φαινόμενο και θεωρούν ότι είναι μια κακή υπηρεσία προς τους πελάτες τους.

Ευτυχώς, η διαχείριση του σφάλματος 404 σε ιστοσελίδες WordPress και η ρύθμιση του, έτσι ώστε η ιστοσελίδα σας να είναι κορυφαία τόσο για τις μηχανές αναζήτησης, όσο και για τους επισκέπτες σας, είναι αρκετά απλή.

 

Τι ακριβώς είναι ένας κωδικός σφάλματος 404;

Ο κωδικός 404 είναι ένας κώδικας κατάστασης απόκρισης HTTP . Είναι παρόμοιο με το 503, 500, 301, και ούτω καθεξής που μπορεί να δείτε περιστασιακά. Όλοι αυτοί οι κωδικοί δεν είναι κάτι κακό. Για παράδειγμα, ένας κωδικός απόκρισης 301 σημαίνει απλά ότι μια σελίδα έχει ανακατευθυνθεί μόνιμα σε άλλη.

Το 404 είναι κάτι παρόμοιο, όμως οι κωδικοί 400 και 500 είναι αυτοί οι κωδικοί που χρειάζονται περισσότερη προσοχή, καθώς είναι σφάλματα του πελάτη και του διακομιστή αντίστοιχα.

Το MDN του δικτύου προγραμματιστών Mozilla ορίζει το 404 ως εξής:

  • Ο διακομιστής δεν μπορεί να βρει τον απαιτούμενο πόρο. 
  • Στο πρόγραμμα περιήγησης, αυτό σημαίνει ότι η διεύθυνση URL δεν αναγνωρίζεται. 
  • Σε ένα API, αυτό μπορεί επίσης να σημαίνει ότι το τελικό σημείο είναι έγκυρο, αλλά ο ίδιος ο πόρος δεν υπάρχει. 
  • Οι διακομιστές μπορούν επίσης να στείλουν αυτήν την απάντηση αντί για 403, για να αποκρύψουν την ύπαρξη ενός πόρου από έναν μη εξουσιοδοτημένο πελάτη. Αυτός ο κωδικός απάντησης είναι ίσως ο πιο διάσημος λόγω της συχνής εμφάνισής του στο διαδίκτυο.

Τα σημαντικά σημεία που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι η διεύθυνση URL δεν αναγνωρίζεται και ότι το τελικό σημείο είναι μέν έγκυρο αλλά ο ίδιος ο πόρος δεν υπάρχει .

Θα σας δείξουμε πώς να αντιμετωπίζετε αυτά τα θέματα, έτσι ώστε να μπορείτε να περιορίσετε τα 404 σφάλματα στον ιστότοπό σας.

 

Πότε είναι ή δεν είναι ένα 404 σφάλμα πραγματικό;

Τεχνικά λοιπόν ένα σφάλμα 404 είναι πάντα ένα σφάλμα 404. Αλλά μερικές φορές, ένα 404 δημιουργείτε και όταν δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε γι ‘αυτό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μιλάει το MDN παραπάνω.

Για παράδειγμα, δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για κάποιον που πληκτρολογεί εσφαλμένα τη διεύθυνση URL του ιστότοπού σας . Αν κάποιος θέλει να δει το υπέροχο Blog του Websitepro και πληκτρολογήσει  websitepro.gr/blag , θα λάβει ένα σφάλμα 404.

Όχι επειδή ο ιστότοπός μας έχει ρυθμιστεί εσφαλμένα ή ότι κάτι δεν είναι σωστό, αλλά επειδή είχε απλά ένα τυπογραφικό λάθος, αντί για /blog έγραψε /blag. Αυτό δεν σημαίνει ότι η διεύθυνση URL δεν αναγνωρίζεται από τον Browser .

Μία άλλη περίπτωση είναι να έχει πληκτρολογηθεί σωστά η διεύθυνση, αλλά ο τελικός προορισμός να έχει αλλάξει. Παράδειγμα ένα αρχείο  /support.pdf  μπορεί να έχει αντικατασταθεί από το αρχείο /supporting.pdf . Αυτό θα ήταν λάθος, οπότε θα μπορούσαμε να το διορθώσουμε με απλή ανακατεύθυνση 301.

Ένα άλλο παράδειγμα, το άτομο πηγαίνει στην websitepro.gr/blackfriday μία ημέρα πριν ξεκινήσει η πώληση. Τι μήνυμα παίρνει; Ένα σφάλμα 404. Όχι επειδή έκανε κάτι λάθος, αλλά επειδή η σελίδα δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί live.

Η διεύθυνση URL είναι σωστή και το περιεχόμενο υπάρχει. Αλλά το πρόγραμμα περιήγησης δεν μπορεί να το επιστρέψει, επειδή τεχνικά δεν έχει ανέβει στο διαδίκτυο ακόμα. Και πάλι, είναι ένα σφάλμα 404, αλλά όχι πραγματικό.

Έχοντας αυτά κατά νου, ας πάμε στις περιπτώσεις που δεν μπορούν να διορθωθούν από τους επισκέπτες σας με ένα Backspace και επαναλαμβάνοντας την σωστή πληκτρολόγηση.

Επίσης, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι παραπάνω περιπτώσεις σφαλμάτων 404, γενικά  δεν θα επηρεάσουν το SEO σας. Επειδή οι μηχανές αναζήτησης θα βρουν το περιεχόμενο που υπάρχει και συνήθως δεν καταχωρούν ώς σπασμένο σύνδεσμο την λανθασμένη διεύθυνση URL.

 

Πώς να βρείτε σφάλματα 404 στο WordPress

Όταν εργάζεστε στο WordPress και προσπαθείτε να βρείτε όλα τα 404 σφάλματα που μπορεί να έχει ο ιστότοπός σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορες μεθόδους. Υπάρχουν, ωστόσο, μερικοί πολύ εύκολοι και απλοί τρόποι για να τα εντοπίσετε.

 

Κονσόλα αναζήτησης Google

Ένα από τα κορυφαία εργαλεία για όποιον κατέχει έναν ιστότοπο είναι η Κονσόλα αναζήτησης Google . Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με αυτό, τώρα είναι η στιγμή να μάθετε να χρησιμοποιείτε την κονσόλα.

Αυτή η κονσόλα σας παρέχει μια πολύ καλή εικόνα της ιστοσελίδα σας. Αν είστε εξοικειωμένοι με τον τρόπο ο οποίος το Google Analytics αναλύει τις μετρήσεις σας, να ξέρετε ότι η Κονσόλα αναζήτησης κάνει ακριβώς το ίδιο.

Για παράδειγμα, για να ελέγξετε τα λάθη WordPress 404, πρέπει απλά να μεταβείτε στην καρτέλα Κάλυψη στα αριστερά του πίνακα ελέγχου για να δείτε ποια είναι τα συγκεκριμένα σφάλματα.

Πώς να διορθώσετε το σφάλμα 404 σε ιστοσελίδες Wordpress

Θα δείτε τον αριθμό των σφαλμάτων και των ζημιών γενικά με την πάροδο του χρόνου, επίσης θα μπορείτε να λάβετε λεπτομερή ανάλυση των σφαλμάτων κάνοντας κλικ σε αυτά.

Η Κονσόλα αναζήτησης Google παρέχει επίσης τεκμηρίωση σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης διαφορετικών προβλημάτων και κωδικών σφαλμάτων. Για παράδειγμα, αυτό είναι το έγγραφο για την επίλυση των σφαλμάτων 404 που υπάρχουν στην παραπάνω εικόνα.

 

Ελέγξτε τους εξωτερικούς συνδέσμους

Στο WordPress (και σε άλλες πλατφόρμες CMS) μπορείτε επίσης να αλλάξετε permalinks σας (μόνιμους συνδέσμους) πολύ εύκολα.

Στο WP, απλά πρέπει να μεταβείτε στις Ρυθμίσεις – Permalinks (μόνιμοι σύνδεσμοι) , και να μετατρέψετε τις διευθύνσεις URL για τον ιστότοπό σας, έτσι ώστε να εμφανίζονται με οποιαδήποτε δομή εσείς θέλετε.

Λέμε όποτε θέλετε, αλλά υπάρχει η περίπτωση εσείς να μην θέλετε να τα αλλάξετε απότομα. Επειδή άλλοι ιστότοποι έχουν ήδη (πιθανώς) συνδεθεί με τον ιστότοπό σας. Όποιος κάνει κλικ στη σύνδεσή του θα μεταφερθεί σε μια σελίδα 404.

Πώς να διορθώσετε το σφάλμα 404 σε ιστοσελίδες Wordpress

Το να προσφέρετε στους χρήστες έναν σύνδεσμο ανακατεύθυνσης, ή ένα πλαίσιο αναζήτησης βοηθά στην ανακούφιση κάποιου από το πρόβλημα, ώστε να μπορεί να βρει τη σελίδα που αναζητά, αλλά θα θέλετε πάλι να βεβαιωθείτε ότι αυτό θα παραμένει πάντα σωστό.

Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να ελέγξετε τους εξωτερικούς σας συνδέσμους στην Κονσόλα αναζήτησης Google. Θα το βρείτε στο σύνδεσμο Σύνδεσμοι – Εξωτερικοί σύνδεσμοι – Top Linked Pages .

Πώς να διορθώσετε το σφάλμα 404 σε ιστοσελίδες Wordpress  Πώς να διορθώσετε το σφάλμα 404 σε ιστοσελίδες Wordpress

 

Μπορείτε να το επεκτείνετε για να δείτε κάθε backlink στον ιστότοπό σας, κάνοντας κλικ στην επιλογή Περισσότερα . Η υπόλοιπη διαδικασία είναι χειροκίνητη.

Ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο η διάρθρωση της διεύθυνσης URL έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, θα ανακαλύψετε τυχόν μεμονωμένους συνδέσμους που έχουν αλλάξει. Όπως αυτές που πηγαίνουν από example.com/post-name σε example.com/author/post-name .

Θα θελήσετε στη συνέχεια να βρείτε την παλιά διεύθυνση URL και με 301 να την ανακατευθύνετε, χρησιμοποιώντας ένα plugin όπως το Redirection ή κάτι παρόμοιο. Κάνετε επικόλληση την παλιά διεύθυνση URL που θέλετε να ανακατευθύνετε και στη συνέχεια επικολλήστε το νέο URL που στοχεύετε.

 

Πώς να διορθώσετε το σφάλμα 404 σε ιστοσελίδες Wordpress

 

Τώρα, ανεξάρτητα από τους εξωτερικούς συνδέσμους που κάποιος μπορεί να κάνει κλικ, θα πρέπει να μεταφερθεί στη σωστή σελίδα του ιστότοπού σας, παρακάμπτοντας πλήρως τη σελίδα 404 σφάλματος που δεν βρέθηκε.

 

Πώς να δημιουργήσετε την δική σας σελίδα “Δεν Βρέθηκε” για το σφάλμα 404

Η επίλυση του προβλήματος της σελίδας σφάλματος 404 είναι το ένα κομμάτι. Ανεξάρτητα όμως από τα βήματα που κάνετε για να μην συμβεί αυτό, κάποιος τελικά θα προσγειωθεί στη σελίδα σφάλματος.

Θα πρέπει να είστε έτοιμοι για αυτό. Ευτυχώς, η δημιουργία μιας σελίδας 404 είναι αρκετά απλή.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το θέμα σας μπορεί να έχει ήδη έτοιμη την δυνατότητα δημιουργίας σελίδας σφάλματος WordPress 404.

Μπορείτε να το ελέγξετε στο φάκελο wp-content-themes-theme-name . Ψάχνετε για ένα αρχείο που ονομάζεται 404.php .

Αυτό επιτρέπει στο WordPress να κατευθύνει το πρόγραμμα περιήγησης, σε μια συγκεκριμένη σελίδα και όχι απλά να εμφανίζει μια προεπιλεγμένη σελίδα χωρίς περιεχόμενο.

Πώς να διορθώσετε το σφάλμα 404 σε ιστοσελίδες Wordpress

Όπως μπορείτε να δείτε στην παραπάνω εικόνα, το αρχείο 404.php είναι ένα βασικό αρχείο που εμφανίζει απλά κάθε HTML που θέλετε να βλέπουν οι επισκέπτες (μαζί με τους PHP hooks και άλλα).

Αν είστε προγραμματιστές, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να γράψετε τον κώδικα που θέλετε να εμφανίσετε και να αποθηκεύσετε το αρχείο μέσω του FTP ή του διαχειριστή αρχείων σας. Τώρα, όσοι επισκέπτες θα λάβουν το σφάλμα θα κατευθυνθούν εδώ.

Λάβετε υπόψη ότι οποιαδήποτε προσαρμογή που κάνετε στο 404.php του θέματός σας θα αντικατασταθεί από ενημερώσεις, οπότε βεβαιωθείτε ότι όλες αυτές τις μετατροπές, σε ένα Child Theme . Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη δημιουργία μιας σελίδας 404 στον Κώδικα WordPress .

 

Δημιουργία μιας προσαρμοσμένης σελίδας 404 στο Divi

Εάν είστε χρήστης Divi, σας καλύπτουμε και εσάς. Το Divi Theme Builder σας δίνει έναν τόνο ευελιξίας στη δημιουργία προσαρμοσμένων 404 σελίδων.

Πώς να διορθώσετε το σφάλμα 404 σε ιστοσελίδες Wordpress

Φροντίστε να δείτε τον λεπτομερή οδηγό και το σεμινάριο μας με ένα πρότυπο με δυνατότητα λήψης που θα σας καθοδηγήσει σε όλη τη διαδικασία.

 

Συνοψίζοντας

Εάν ο ιστότοπός σας επιστρέφει σφάλματα 404, είναι εύκολο να διορθωθεί. Ορισμένα θέματα ενσωματώνουν 404 σελίδες, ενώ άλλα σας δίνουν τα εργαλεία για να δημιουργήσετε τις δικές σας προσαρμοσμένες σελίδες.

Εάν χρησιμοποιείτε την Κονσόλα αναζήτησης Google, μπορείτε να βρείτε οποιοδήποτε αριθμό απλών και σοβαρών 404 σφαλμάτων στον ιστότοπό σας.

Στην συνέχεια χρησιμοποιήσετε τα πρόσθετα που έχουμε απαριθμήσει παραπάνω, για να βεβαιωθείτε ότι η SEO κατάταξή σας σε επίπεδο σελίδας και η εμπειρία χρήστη δεν επηρεάζονται αρνητικά .

Και θυμηθείτε, ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε σε μια σελίδα 404 είναι να δώσετε ένα πλαίσιο αναζήτησης και μια ανακατεύθυνση στην αρχική σελίδα (ή μια σειρά προτεινόμενων δημοσιεύσεων), έτσι ώστε ο χρήστης να μην εγκαταλείψει τον ιστότοπό σας, αλλά να συνεχίζει να τον χρησιμοποιεί.

Καλή τύχη και ελπίζουμε να διορθώσετε εύκολα όλα τα  404 σφάλματα.

 

Τεχνική Υποστήριξη WordPress

Ζητήστε να κατασκευάσουμε την ιστοσελίδα ή το E-shop σας