Το WordPress, ως πλατφόρμα, είναι πιο ασφαλές από πολλούς άλλους. Ωστόσο, υπάρχουν πάντα τρωτά σημεία σε οποιαδήποτε υπηρεσία χρησιμοποιείτε.

Όσο πιο δημοφιλής είναι μια πλατφόρμα, τόσο πιο πιθανό είναι ότι οι επιτιθέμενοι να προσπαθήσουν να σπάσουν τις άμυνες της.

Σε ότι αφορά στο WordPress, το Malware (κακόβουλο λογισμικό) αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες σας, καθώς μπορεί να επηρεάσει την ιστοσελίδα σας με διάφορους τρόπους.

Αν δεν ξέρετε πώς λειτουργεί, θα είναι δύσκολο να προστατεύσετε την ιστοσελίδα σας από αυτό.

Σε αυτό το άρθρο, πρόκειται να μιλήσουμε περισσότερο για το Malware και την ασφάλεια του WordPress.

Θα συζητήσουμε επίσης μερικούς από τους πιο συνηθισμένους τύπους WordPress Malware και πώς μπορούν να σας επηρεάσουν.

Ας δούμε παρακάτω!

 

Η κατάσταση της ασφάλειας του WordPress

Το WordPress είναι το πιο δημοφιλές σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (CMS) στον παγκόσμιο ιστό. Η δημοτικότητα έχει πολλά προνόμια, αλλά έχει και με μερικά μειονεκτήματα.

Για παράδειγμα, οι μελέτες δείχνουν ότι πάνω από το 70% των ιστοσελίδων του WordPress είναι ευάλωτες σε παραβιάσεις της ασφάλειας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Ωστόσο, το πρόβλημα με το WordPress δεν βρίσκεται σε ελαττωματικούς κώδικες ή σε κακές πρακτικές ασφαλείας από τους προγραμματιστές του. Στην πραγματικότητα, η πλατφόρμα είναι εξαιρετικά ασφαλής.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα χρησιμοποιήσετε ένα μοναδικό συνδυασμό θεμάτων, προσθηκών και προσαρμοσμένου κώδικα για να τροφοδοτήσετε την WordPress ιστοσελίδα σας.

Οι προσθήκες και τα θέματα, ειδικότερα, είναι επιρρεπή σε κενά ασφάλειας , γεγονός που αποτελεί έναν από τους λόγους που απαιτούν συνεχείς ενημερώσεις.

Αν αποτύχετε να ενημερώσετε τα στοιχεία της ιστοσελίδας σας, εκθέτετε ολόκληρη τη λειτουργία σε παραβιάσεις.

Όταν συνδυάζετε τα τρωτά σημεία στοιχείων τρίτων (Thrird Party Plugins) με σφάλματα χρήστη, όπως η επαναχρησιμοποίηση κωδικών πρόσβασης, η μη αξιοποίηση του ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων και άλλα, καταλήγετε σε ένα σύστημα με πολλά σημεία επίθεσης.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθήσετε τις βέλτιστες πρακτικές αν θέλετε η ιστοσελίδα σας να παραμείνει ασφαλής. Δείτε μερικά παραδείγματα:

  • Χρησιμοποιήστε μόνο αξιόπιστα πρόσθετα και θέματα.  Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα πρέπει να αποφύγετε θέματα με λίγες αναβαθμίσεις και εγκαταστάσεις, καθώς και εκείνες που δεν έχουν ενημερωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Να ενημερώνετε πάντα τα στοιχεία της ιστοσελίδας σας.  Η μη ενημέρωση κάθε πτυχής της ιστοσελίδας σας το εκθέτει σε πιθανές μολύνσεις από Malware.
  • Χρησιμοποιήστε έναν ασφαλή κωδικό πρόσβασης.  Χρησιμοποιήστε  σύνθετους κωδικούς πρόσβασης που συνδυάζουν γράμματα, αριθμούς και σύμβολα, αν είναι δυνατόν. Σας συνιστούμε επίσης να  χρησιμοποιήσετε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης για  να κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη.
  • Σαρώστε την ιστοσελίδα σας για κακόβουλα προγράμματα.  Όπως κάνετε με τον υπολογιστή σας, έτσι θα πρέπει επίσης να σαρώσετε τον ιστότοπό σας για κακόβουλο λογισμικό από καιρό σε καιρό.
  • Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας της ιστοσελίδας σας τακτικά  Αν κάτι πάει στραβά, ο ευκολότερος τρόπος για να επαναφέρετε την ιστοσελίδα σας σε μια σταθερή κατάσταση είναι μέσω ενός πρόσφατου αντιγράφου ασφαλείας .

Οι ιστοσελίδες απαιτούν προστασία και θα πρέπει να δουλέψετε για καλές πρακτικές ασφαλείας.

Ωστόσο, μόλις εξοικειωθείτε με αυτές, θα γίνουν δεύτερη φύση σας και θα σαρώνουν συνεχώς για  WordPress, και το Malware θα είναι παρελθόν.

 

Τι είναι το Malware

Το Malware είναι ένας ευρύς όρος που περιλαμβάνει διάφορους τύπους κακόβουλου λογισμικού. Για παράδειγμα, οι ιοί είναι ένα υποσύνολο κακόβουλου λογισμικού που ξεχωρίζει λόγω της μολυσματικότητας και της πρόθεσής τους να εξαπλωθούν σε όσο το δυνατόν περισσότερα συστήματα.

Ωστόσο, το κακόβουλο λογισμικό μπορεί επίσης να είναι κακόβουλος κώδικας που χρησιμοποιείται για τη μόλυνση ενός μόνο συστήματος ή εφαρμογής.

Όταν πρόκειται για ιστότοπους, το Malware συνήθως προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο ορισμένων βασικών λειτουργιών.

Για παράδειγμα, το πιο επιθετικό είδος  WordPress Malware εστιάζει στη μόλυνση των συσκευών εκείνων που επισκέπτονται έναν ιστότοπο.

Άλλοι ίσως απλώς να αντικαταστήσουν μέρος του περιεχομένου σας ή μπορεί να εκτελέσουν μικρότερες αλλαγές που μπορούν να περάσουν απαρατήρητες, εκτός και αν είστε επιφυλακτικοί.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι περίπου το 1% όλων των ιστότοπων έχουν μολυνθεί ενεργά με κακόβουλο λογισμικό ανά πάσα στιγμή.

Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις το κακόβουλο πρόγραμμα δεν θα «ρίξει» την ιστοσελίδα σας ούτε θα την καταστήσει απρόσιτη.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι επιτιθέμενοι χρειάζονται την ιστοσελίδα σας για να δουλέψει γι ‘αυτούς για να επιτύχουν ότι έχει καθοριστεί ώς στόχος του Malware. Λειτουργεί προς όφελός σας καθώς έχετε τη δύναμη να διορθώσετε τα πράγματα εάν η WordPress ιστοσελίδα σας είναι μολυσμένη.

Ας δούμε τώρα μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους μια τέτοια μόλυνση μπορεί να επηρεάσει την ιστοσελίδα σας.

 

3 τρόποι Malware μπορούν να επηρεάσουν την WordPress ιστοσελίδα σας

Το Malware εξελίσσεται συνεχώς, οπότε το να μιλάμε για συγκεκριμένους τύπους κακόβουλου κώδικα είναι περίπλοκο.

Αντί αυτού, θα επικεντρωθούμε στον τρόπο με τον οποίο το Malware επηρεάζει συχνότερα μια ιστοσελίδα  WordPress και πώς μπορείτε να την προστατεύσετε.

 

1. Βλάβη της βελτιστοποίησης μηχανών αναζήτησης SEO Malware

Οι περισσότεροι από εμάς ξοδεύουμε πολύ χρόνο για να δουλέψουμε στο SEO της ιστοσελίδας μας . Σε ορισμένες περιπτώσεις, το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να αναιρέσει μια μεγάλη προσπάθεια χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα σας για τη δημιουργία ανεπιθύμητων συνδέσμων σε άλλους τομείς.

Αυτό λειτουργεί με τη χρήση κακόβουλου λογισμικού που μολύνει την ιστοσελίδα σας και αντικαθιστά τους εξερχόμενους συνδέσμους σας ώστε να κατευθύνονται  σε άλλους τομείς που επιθυμούν να ενισχύσουν.

Είναι μια προσέγγιση “blackhat” για το χτίσιμο συνδέσμων που μπορεί να δώσει στις περιοχές αυτές μια γρήγορη ώθηση, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τον SEO σας (Negative SEO).

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το Malware μπορεί επίσης να δημιουργήσει εικονικές σελίδες, γεμάτες με λέξεις-κλειδιά για να προσελκύσουν επισκέπτες, οι οποίοι στη συνέχεια τους οδηγούνται κάπου αλλού.

Και οι δύο αυτές πρακτικές αξιολογούνται αρνητικά από τις μηχανές αναζήτησης, και τα αποτελέσματα στο SEO σας μπορεί να είναι απογοητευτικά.

Αυτός ο τύπος επίθεσης μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί αν δεν επιθεωρείτε περιοδικά τους εξερχόμενους συνδέσμους σας.

Πολλοί ιστότοποι περιέχουν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, εξωτερικών συνδέσμων σε όλα τα άρθρα τους.

Με αυτό στο μυαλό σας, το πιο έξυπνο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να ρυθμίσετε ένα εργαλείο όπως το Google Analytics , το οποίο σας επιτρέπει να παρακολουθείτε τους εξερχόμενους συνδέσμους και να δείτε πού πηγαίνουν οι επισκέπτες σας.

Χρησιμοποιώντας το Google Analytics, μπορείτε επίσης να ελέγξετε ποιες λέξεις-κλειδιά οδηγούν τους χρήστες στον ιστότοπό σας .

Malware πως επηρεάζει πραγματικά τις ιστοσελίδες WordPress

 

Εάν αρχίσετε να βλέπετε λέξεις-κλειδιά που δεν σχετίζονται με την θέση σας, υπάρχουν πιθανότητες να συμβαίνει κάτι ύποπτο στην ιστοσελίδα σας.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επαναφέρετε την ιστοσελίδα σας σε ένα προηγούμενο αντίγραφο ασφαλείας.

Θα πρέπει επίσης να προχωρήσετε και να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασης σας στο WordPress, όπως και να ενημερώσετε τα  κλειδιά SALT σε περίπτωση που ο λογαριασμός σας έχει παραβιαστεί.

Η ενεργοποίηση του ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων θα βοηθήσει για την περαιτέρω προστασία της ιστοσελίδας σας.

 

2. Παράνομη υποκλοπή κρυπτογράφησης

Τα Cryptocurrencies είναι ένα καυτό θέμα αυτές τις μέρες, και δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι προγραμματιστές Malware έχουν επίσης εντρυφήσει με μανία σε αυτό.

Έχετε ακούσει πιθανώς για κλείδωμα με κρυπτογράφηση των δεδομένων σας, κάτι το οποίο είναι σήμερα ένα από τα πιο δημοφιλή είδη Malware.

Ωστόσο, μπορεί να μην γνωρίζετε ότι κάποιο κακόβουλο λογισμικό μπορεί να έχει μολύνει την ιστοσελίδα σας και να χρησιμοποιεί τα προγράμματα περιήγησης των επισκεπτών σας για κρυπτογράφηση.

Τα καλά νέα είναι ότι αυτός ο τύπος επίθεσης είναι μάλλον αναποτελεσματικός, με την έννοια ότι πιθανότατα δεν θα επηρεάσει σημαντικά την απόδοση των συσκευών του επισκέπτη σας.

Ωστόσο, υπήρξαν πολλές αντιδράσεις κατά των ιστοσελίδων που βρέθηκαν να συμπεριλαμβάνουν αυτή τη λειτουργία χωρίς να προειδοποιούν τους επισκέπτες. Αυτό σημαίνει ότι διακινδυνεύετε να χάσετε την εμπιστοσύνη του χρήστη, αν διαπιστώσει ότι η ιστοσελίδα σας τις χρησιμοποιεί, ακόμα κι αν αυτό ήταν ανεπιθύμητο από την πλευρά σας.

Όταν πρόκειται να προστατεύσετε την ιστοσελίδα σας από αυτό το είδος κακόβουλου λογισμικού, το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να εγκαταστήσετε ένα πλήρες πρόσθετο ασφαλείας.

Για παράδειγμα, το  Sucuri Security μπορεί να σας βοηθήσει να προστατευθείτε από Malware που επιχειρεί να εμφυτεύσει έναν τέτοιο κώδικα στην ιστοσελίδα σας:

Malware πως επηρεάζει πραγματικά τις ιστοσελίδες WordPress

 

Ευτυχώς, δεδομένου ότι αυτή η επίθεση είναι στο προσκήνιο, οι κατασκευαστές plugin ασφαλείας εργάζονται σκληρά για να σας προστατεύσουν από αυτές.

Όσο χρησιμοποιείτε ένα ισχυρό πρόσθετο ασφαλείας, θα είστε ασφαλείς.

Εάν θέλετε να πάτε το ένα βήμα παρακάτω, σας συνιστούμε επίσης να δημιουργήσετε ένα εργαλείο καταγραφής ασφαλείας .

Αυτός ο τύπος plugin μπορεί να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε πότε κάποιος κάνει αλλαγές στα αρχεία πυρήνα του WordPress και σε άλλους τύπους συμβάντων ασφαλείας.

Εάν παρακολουθείτε τα αρχεία καταγραφής σας, θα μπορείτε να εντοπίζετε τυχόν ζητήματα ασφάλειας. Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να τα διορθώσετε πολύ πριν καταφέρουν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ιστοσελίδα σας.

 

3. Μη εξουσιοδοτημένες ανακατευθύνσεις

Αν υπάρχει ένα πράγμα χειρότερο από το Malware που προσθέτει ανεπιθύμητα links στην ιστοσελίδα σας, είναι μολύνσεις που ανακατευθύνουν τους επισκέπτες σε άλλες ιστοσελίδες. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές αυτού του τύπου Malware.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο κακόβουλος κώδικας μπορεί να ανακατευθύνει τους χρήστες σε ένα μη ασφαλές αντίγραφο της ιστοσελίδας σας, ελπίζοντας να συλλέξει τα προσωπικά του στοιχεία.

Άλλες παραλλαγές απλώς οδηγούν τους χρήστες προς άλλους δικτυακούς τόπους, ως έναν τρόπο να αποκτήσουν περισσότερη κίνηση.

Σε κάθε περίπτωση, οι μηχανές αναζήτησης λαμβάνουν αυτό το θέμα σοβαρά και μπορεί να αποφασίσουν να εμφανίσουν προειδοποιήσεις όταν κάποιος προσπαθεί να έχει πρόσβαση στην ιστοσελίδα σας. Εδώ είναι ένα τέτοιο παράδειγμα:

Malware πως επηρεάζει πραγματικά τις ιστοσελίδες WordPress

 

Το χειρότερο από την μείωση της οργανικής κίνησης είναι ότι η μηχανή αναζήτησης προειδοποιεί τους επισκέπτες να μείνουν μακριά από την ιστοσελίδα σας. Όταν έχετε μια μόλυνση αυτού του μεγέθους, η καλύτερη προσέγγιση είναι να επαναφέρετε την ιστοσελίδα σας σε ένα προηγούμενο αντίγραφο ασφαλείας που γνωρίζετε ότι είναι καθαρό.

Θα πρέπει επίσης να ελέγξετε την ιστοσελίδα σας για ευπάθεια  και να επαναφέρετε τον κωδικό πρόσβασης σας.

Αφού γίνει αυτό, θα πρέπει να υποβάλετε την ιστοσελίδα σας για έλεγχο – τουλάχιστον από την Google – ώστε να μπορούν να επιβεβαιώσουν ξανά ότι η ιστοσελίδα σας είναι και πάλι ασφαλής.

Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι η κατάταξη της ιστοσελίδας σας να ανακάμψει μετά από την αντιμετώπιση αυτού του τύπου κακόβουλου λογισμικού, οπότε να είστε υπομονετικοί!

 

Συμπερασματικά

Υπάρχουν διάφοροι τύποι κακόβουλου λογισμικού, που σημαίνει ότι μπορεί να επηρεάσουν την WordPress ιστοσελίδα σας με διάφορους τρόπους. Το Malware δεν θα καταστρέψει πλήρως την ιστοσελίδα σας, αλλά θα επηρεάσει τη λειτουργικότητά του με πιο λεπτούς, ύπουλους τρόπους.

Μια μόλυνση μπορεί να έχει μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις στην ιστοσελίδα σας, όπως στην εφαρμογή του SEO.

Όταν πρόκειται για κακόβουλο λογισμικό WordPress, υπάρχουν τρεις από τους πιο συνηθισμένους τύπους λοιμώξεων που θα συναντήσετε:

  1. SEO spam:  Αυτός ο τύπος κακόβουλου λογισμικού γεμίζει την ιστοσελίδα σας με ανεπιθύμητες συνδέσεις σε άλλες σελίδες.
  2. Υποκλοπή Κρυπτογράφησης:  Χρησιμοποιεί τους browsers των επισκεπτών σας για κρυπτογράφηση.
  3. Μη εξουσιοδοτημένες ανακατευθύνσεις:   Αυτό οδηγεί τους επισκέπτες σας σε μια εξωτερική ή μη ασφαλισμένη σελίδα.

 

Αν χρειάζεστε βοήθεια με για την ασφάλεια της ιστοσελίδα σας μην διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας

 

Τεχνική Υποστήριξη – Chat – Ticket Support