Το WordPress 5.9 κυκλοφόρησε νωρίτερα σήμερα και είναι η πρώτη σημαντική έκδοση του 2022.

Αυτή η νέα έκδοση περιέχει σημαντικές ενημερώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν έναν εντελώς νέο τρόπο δημιουργίας ιστοσελίδων.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας δείξουμε τι νέο υπάρχει στο WordPress 5.9 και ποιες δυνατότητες πρέπει να δοκιμάσετε μετά την ενημέρωση των ιστοτόπων σας.

Τι νέο υπάρχει στο WordPress 5.9

Το WordPress 5.9 είναι μια σημαντική έκδοση εάν δεν χρησιμοποιείτε μια διαχειριζόμενη υπηρεσία φιλοξενίας WordPress, θα πρέπει να ξεκινή

 

σετε με μη αυτόματο τρόπο την ενημέρωση.

Σημαντικό: Μην ξεχάσετε να δημιουργήσετε ένα πλήρες αντίγραφο ασφαλείας του WordPress πριν από την ενημέρωση.

Για του λόγου το αληθές, εδώ είναι όλα όσα είναι νέα στο WordPress 5.9.

Τα Block στα Themes φέρνουν πλήρη επεξεργασία ιστότοπου στο WordPress 5.9

Το WordPress 5.9 συνοδεύεται από Block Themes, που είναι ένας νέος τρόπος δημιουργίας ιστοσελίδων και προσαρμογής θεμάτων WordPress.

Ο νέος «Επεξεργαστής ιστότοπου» σάς επιτρέπει να προσαρμόσετε τα θέματα του WordPress χρησιμοποιώντας τον επεξεργαστή μπλοκ. Με αυτόν τον τρόπο οι χρήστες μπορούν να φτιάξουν έναν ιστότοπο με το δικό του μοναδικό σχεδιασμό χωρίς να γράφουν κώδικα.

 

Τι νέο υπάρχει στο WordPress 5.9

 

Σημείωση: Η πλήρης επεξεργασία ιστότοπου είναι διαθέσιμη μόνο για θέματα με δυνατότητα αποκλεισμού που υποστηρίζουν αυτήν τη νέα δυνατότητα. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ακόμα και όταν έχετε εγκαταστήσει το κλασικό πρόσθετο επεξεργασίας.

Εάν χρησιμοποιείτε ένα νέο θέμα με δυνατότητα Block, τότε θα δείτε ένα νέο στοιχείο μενού, Εμφάνιση » Επεξεργαστής. Δεν θα μπορείτε να δείτε την παλιά επιλογή Theme Customizer and Menus κάτω από το μενού Εμφάνιση.

Δεν θα μπορείτε επίσης να κάνετε προεπισκόπηση ενός θέματος με δυνατότητα Block από τη σελίδα Εμφάνιση » Θέματα.

Η πλήρης επεξεργασία ιστότοπου στο WordPress 5.9 εξακολουθεί να βασίζεται στο θέμα WordPress σας. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να προσαρμόσετε ορισμένα μέρη του υπάρχοντος θέματός σας, αλλά όχι για να δημιουργήσετε σχέδια από την αρχή.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το SeedProd για να δημιουργήσετε ένα εντελώς προσαρμοσμένο θέμα WordPress χωρίς να γράψετε κανέναν κώδικα. Είναι custom θέμα, που σημαίνει ότι έχετε πλήρη ελευθερία σχεδίασης χωρίς να περιορίζεστε από το θέμα σας.

Νέα μπλοκ για πλήρη επεξεργασία ιστότοπου

Προκειμένου να βοηθηθούν οι χρήστες να δημιουργήσουν πλήρεις διατάξεις σε ολόκληρο τον ιστότοπο, έχουν προστεθεί ένα σωρό νέα μπλοκ στο WordPress 5.9.

Μπορείτε να βρείτε αυτά τα μπλοκ στην κατηγορία «Θέμα» στον πίνακα προσθήκης νέου μπλοκ.

Τι νέο υπάρχει στο WordPress 5.9

 

Ακολουθεί μια λίστα με τα νέα μπλοκ που είναι διαθέσιμα στο WordPress 5.9:

 • Πλοήγηση
 • Μέρος προτύπου
 • Επί κεφαλής
 • Υποσέλιδο
 • Συντάκτης ανάρτησης
 • Επόμενη Ανάρτηση
 • Προηγούμενη ανάρτηση
 • Δημοσίευση σχολίων
 • Περιγραφή όρου
 • Τίτλος αρχείου

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα μπλοκ για να δημιουργήσετε προσαρμοσμένες διατάξεις με το πρόγραμμα επεξεργασίας θεμάτων. Ωστόσο, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτά τα μπλοκ μέσα σε μια τυπική ανάρτηση ή σελίδα του WordPress, εάν χρειάζεται.

Δημιουργία και αποθήκευση στυλ ιστότοπων

Προηγουμένως έπρεπε να γράψετε προσαρμοσμένο κώδικα CSS εάν θέλατε να αλλάξετε κάτι στο θέμα σας στο WordPress.

Τώρα μπορούν να γίνουν πολλές τέτοιες αλλαγές σε στυλ σε ολόκληρο τον ιστότοπο. Απλώς κάντε κλικ στο εικονίδιο Στυλ στην επάνω δεξιά γωνία της οθόνης κατά την επεξεργασία οποιουδήποτε προτύπου.

Τι νέο υπάρχει στο WordPress 5.9

 

Από εδώ μπορείτε να αλλάξετε μια σειρά από επιλογές στυλ όπως χρώματα, τυπογραφία, padding και άλλα.

Μπορείτε επίσης να επεξεργαστείτε στυλ για μεμονωμένα μπλοκ και να εφαρμόσετε τα ίδια στυλ στο πρότυπό σας.

Τι νέο υπάρχει στο WordPress 5.9

 

Νέοι τρόποι διαχείρισης των μενού πλοήγησης

Εάν χρησιμοποιείτε ένα θέμα με δυνατότητα αποκλεισμού, τότε δεν θα έχετε πρόσβαση στην παλιά σελίδα Μενού. Αντίθετα, μπορείτε να προσθέσετε μενού πλοήγησης χρησιμοποιώντας το νέο μπλοκ πλοήγησης.

Τι νέο υπάρχει στο WordPress 5.9

 

Το νέο μπλοκ πλοήγησης διευκολύνει την προσθήκη στοιχείων μενού και την επεξεργασία τους με μια ζωντανή προεπισκόπηση.

Μπορείτε να αλλάξετε το χρώμα των συνδέσμων σας και να προσαρμόσετε το μέγεθος και τις διαστάσεις του μενού.

Τι νέο υπάρχει στο WordPress 5.9

 

Προεπιλεγμένο θέμα Twenty Twenty-Two New Block Enabled

Το WordPress 5.9 συνοδεύεται από Twenty Twenty-Two, το νέο προεπιλεγμένο θέμα με δυνατότητα αποκλεισμού.

Σχεδιασμένο για να εκμεταλλεύεται πλήρως τη νέα εμπειρία πλήρους επεξεργασίας ιστότοπου, το Twenty Twenty-Two προσφέρει έναν καθαρό μινιμαλιστικό καμβά, ώστε να μπορείτε να πειραματιστείτε με νέες δυνατότητες επεξεργασίας ιστότοπου.

 

Τι νέο υπάρχει στο WordPress 5.9

Το θέμα συνοδεύεται από ένα σωρό έτοιμα σχέδια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στον επεξεργαστή ιστότοπου ή στον επεξεργαστή αναρτήσεων όταν γράφετε περιεχόμενο.

Τι νέο υπάρχει στο WordPress 5.9

 

Αλλαγές του επεξεργαστή Block στο WordPress 5.9

Οι περισσότεροι χρήστες του WordPress ξοδεύουν πολύ χρόνο μέσα στον επεξεργαστή μπλοκ γράφοντας περιεχόμενο και δημιουργώντας νέες αναρτήσεις και σελίδες.

Γι’ αυτό κάθε έκδοση του WordPress συνοδεύεται από νέες δυνατότητες και βελτιώσεις για τον επεξεργαστή αναρτήσεων και το WordPress 5.9 δεν διαφέρει.

Ακολουθούν μερικές σημαντικές βελτιώσεις στον επεξεργαστή μπλοκ στο WordPress 5.9.

Βελτιωμένα στοιχεία ελέγχου τυπογραφίας

Το WordPress 5.9 συνοδεύεται από βελτιωμένα στοιχεία ελέγχου τυπογραφίας για μπλοκ κειμένου. Για το μπλοκ παραγράφου, μπορείτε να αλλάξετε το μέγεθος γραμματοσειράς, το ύψος γραμμής, τα πεζά γράμματα, το διάστιχο των γραμμάτων και τα χρώματα.

Τι νέο υπάρχει στο WordPress 5.9

Το μπλοκ επικεφαλίδας σας επιτρέπει τώρα να επιλέξετε ένα επίπεδο επικεφαλίδας από ένα κατακόρυφο αναπτυσσόμενο μενού.

Έχετε επίσης περισσότερες επιλογές τυπογραφίας, σχεδίασης, περιθωρίου και απόστασης για τις επικεφαλίδες σας.

Τι νέο υπάρχει στο WordPress 5.9

 

Εμπλουτισμένες προεπισκοπήσεις URL στο Block Editor

Προηγουμένως, όταν τοποθετούσατε το ποντίκι σας πάνω από έναν σύνδεσμο στο πρόγραμμα επεξεργασίας αναρτήσεων, βλέπατε μόνο τη διεύθυνση URL.

Το WordPress 5.9 εμφανίζει τώρα πλούσιες προεπισκοπήσεις URL για συνδέσμους μέσα στο πρόγραμμα επεξεργασίας αναρτήσεων.

Τι νέο υπάρχει στο WordPress 5.9

 

Βελτιωμένο μπλοκ Gallery

Προηγουμένως, ήταν δύσκολο να προστεθούν σύνδεσμοι και στυλ σε μεμονωμένες εικόνες μέσα σε ένα μπλοκ γκαλερί.

Το WordPress 5.9 κυκλοφορεί με το ανανεωμένο μπλοκ γκαλερί και τώρα σας επιτρέπει να επιλέξετε διαφορετικά στυλ για μεμονωμένες εικόνες στο μπλοκ γκαλερί. Μπορείτε επίσης να συνδέσετε εύκολα κάθε εικόνα ή ολόκληρο το μπλοκ της γκαλερί.

 

Τι νέο υπάρχει στο WordPress 5.9

 

Καλύτερα εικονίδια και κουμπιά κοινωνικής δικτύωσης

Με τις προηγούμενες εκδόσεις του WordPress, ήταν λίγο δύσκολο να αποκτήσετε πρόσβαση στα στοιχεία ελέγχου των μπλοκ γονέα και παιδιού κατά την εργασία με εικονίδια και κουμπιά κοινωνικής δικτύωσης.

Το WordPress 5.9 διευκολύνει πλέον, επιτρέποντας στα θυγατρικά μπλοκ να χρησιμοποιούν τη γραμμή εργαλείων του γονικού μπλοκ.

Τι νέο υπάρχει στο WordPress 5.9

 

Πλοηγηθείτε και μετακινήστε μπλοκ χωρίς κόπο

Στην προβολή λίστας, μπορείτε πλέον να μετακινείτε εύκολα μπλοκ και ενότητες με μεταφορά και απόθεση.

Τι νέο υπάρχει στο WordPress 5.9

 

Αυτό σας επιτρέπει να μεταβείτε εύκολα σε διάφορα μέρη του περιεχομένου και να τα μετακινήσετε, ώστε να μπορείτε να προσαρμόσετε γρήγορα τη διάταξή σας.

Επιλέξτε γλώσσα κατά τη σύνδεση

Εάν έχετε εγκαταστήσει πολλές γλώσσες στον ιστότοπό σας στο WordPress, τότε οι χρήστες μπορούν πλέον να επιλέξουν τη γλώσσα που προτιμούν στην οθόνη σύνδεσης.

Τι νέο υπάρχει στο WordPress 5.9

 

Βελτιώσεις απόδοσης στο WordPress 5.9

Το WordPress χρησιμοποιείται από σχεδόν το 43,2% όλων των ιστότοπων στο διαδίκτυο. Ένα πιο γρήγορο WordPress σημαίνει μια πιο γρήγορη διαδικτυακή εμπειρία για εκατομμύρια χρήστες καθημερινά.

Κάθε έκδοση του WordPress αφιερώνει σημαντικό χρόνο ανάπτυξης στη βελτίωση της απόδοσης. Ακολουθούν ορισμένες σημαντικές βελτιώσεις απόδοσης στο WordPress 5.9.

Βελτιωμένη Lazy Loading εικόνων

Το WordPress συνοδεύεται από αργή φόρτωση εικόνων από το WordPress 5.5. Ωστόσο, προσέθεσε καθυστερημένη φόρτωση σε όλες τις εικόνες που αύξησε τη μέτρηση Largest Contentful Paint (LCP).

Με το WordPress 5.9, οι εικόνες που μπορούν να προβληθούν κατά την αρχική φόρτωση θα παρακάμψουν την αργή φόρτωση, βελτιώνοντας τα Core Web Vitals.

Καλύτερος χειρισμός στυλ μπλοκ και CSS

Προηγουμένως, το WordPress φόρτωσε όλα τα φύλλα στυλ για όλα τα μπλοκ σε ένα μόνο αρχείο. Με το WordPress 5.9, θα φορτωθούν μόνο τα στυλ που χρειάζονται.

Βελτιώσεις επεξεργασίας Block

Ίσως το πιο χρησιμοποιούμενο μέρος του προγράμματος επεξεργασίας μπλοκ είναι ο ίδιος ο εισαγωγέας. Το WordPress 5.9 κάνει το πρόγραμμα εισαγωγής πιο γρήγορο, επιτρέποντάς σας να βρείτε γρήγορα το μπλοκ που θέλετε να προσθέσετε.

Under the Hood Αλλαγές στο WordPress 5.9

Το WordPress 5.9 φέρνει πολλές αλλαγές στους προγραμματιστές που μπορούν να εξερευνήσουν και να τις χρησιμοποιήσουν στα δικά τους θέματα, προσθήκες και έργα.

Ακολουθούν μερικές από αυτές τις αλλαγές κάτω από το καπό:

 • Ένας νέος μηχανισμός κλειδώματος επιπέδου μπλοκ εισάγεται για να διευκολύνει την ανάπτυξη μοτίβων και προτύπων. (Δείτε λεπτομέρειες)
 • Το νέο φίλτρο is_post_type_viewable επιτρέπει στους προγραμματιστές να παρακάμψουν τη συνάρτηση is_post_type_viewable(). (#49628)
 • Ομοίως, η νέα συνάρτηση is_post_status_viewable επιτρέπει στους προγραμματιστές να παρακάμψουν το αντικείμενο κατάστασης ανάρτησης. (#54375)
 • Η σουίτα δοκιμής PHP του πυρήνα του WordPress υποστηρίζει τώρα το PHPUnit 8.x μέσω της βιβλιοθήκης PHPUnit Polyfills (Δείτε λεπτομέρειες)
 • Νέα συνάρτηση wp_get_post_revisions_url() για λήψη διεύθυνσης URL για μια αναθεώρηση ανάρτησης. (#39062)
 • Παρουσιάζεται νέα ετικέτα προτύπου wp_list_users(). (#15145)

Ελπίζουμε ότι αυτό το άρθρο σας βοήθησε να εξερευνήσετε νέες δυνατότητες στο WordPress 5.9. Είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι με τις πλήρεις δυνατότητες επεξεργασίας ιστότοπου.

Τι σε ενθουσιάζει; Ενημερώστε μας στα σχόλια παρακάτω.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube για εκπαιδευτικά βίντεο WordPress. Μπορείτε επίσης να μας βρείτε στο Facebook.